Griekenland heeft in het derde kwartaal de sterkste economische groei geboekt van alle landen in de eurozone.

Dat beeld werd vrijdag bevestigd door een nieuwe raming van Europees statistiekbureau Eurostat.

De Griekse economie, die de afgelopen jaren door een diep dal ging, groeide vorig kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In de hele eurozone kwam de groei volgens de nieuwe cijfers uit op 0,2 procent. Deze schattingen weken niet af van de eerste raming, die vorige maand werd gepubliceerd. In Nederland bleef de groei vorig kwartaal steken op 0,2 procent. Duitsland boekte een plusje van 0,1 procent.

Recessie

De Griekse economie worstelde zich dit jaar uit de diepe recessie van de afgelopen jaren. Het land is echter nog lang niet uit de problemen. Zo is de werkloosheid nog altijd torenhoog en heeft Griekenland ook nog altijd een zeer grote staatsschuld.

Maandag spreken de ministers van Financiën van de eurolanden weer over de mogelijke verlenging van het Europese hulpprogramma voor het land.

Investeringen

Uit de nieuwe cijfers van Eurostat bleek dat de investeringen in de eurozone in het derde kwartaal met 0,2 procent zijn gedaald. De export van de eurolanden groeide met 0,8 procent, terwijl de import met ruim 1 procent toenam.

Consumenten gaven 0,5 procent meer uit en leverden daarmee een positieve bijdrage aan de bescheiden economische groei.

De Europese Centrale Bank voorspelde donderdag dat de economie van de eurozone dit jaar in totaal met 0,8 procent groeit.

Voor 2015 wordt een plus van 1 procent voorspeld. De Duitse centrale bank halveerde vrijdag zijn prognose voor de groei van de Duitse economie in 2015, die daarmee naar verwachting ook op 1 procent uitkomt.

Dossier Schuldencrisis