De Duitse economie groeit volgend jaar aanzienlijk minder sterk dan eerder werd verwacht. 

Dat voorspelde de Duitse centrale bank vrijdag.

De Bundesbank halveerde zijn verwachting voor de groei van Europa's grootste economie in 2015 naar 1 procent. Voor 2016 wordt gerekend op een herstel tot 1,6 procent.

In deze prognoses wordt nog geen rekening gehouden met de recente sterke daling van de olieprijs. Als olie zo goedkoop blijft, kan de economie volgens de bank een fractie sterker groeien.

De Duitse economie wordt gesteund door de sterke vraag in eigen land. De groei wordt vooral geremd door het zwakke en onevenwichtige herstel in de rest van de eurozone. De Europese Centrale Bank zette donderdag al het mes in zijn verwachtingen voor de groei in het hele eurogebied in de komende twee jaar.

Prijspeil 

De inflatie blijft de komende tijd ook in Duitsland waarschijnlijk zeer beperkt. De Bundesbank verwacht dat het prijspeil volgend jaar gemiddeld met 1,1 procent stijgt, waar eerder nog een toename met 1,5 procent werd voorspeld.

Centralebankpresident Jens Weidmann was ondanks de sombere prognoses redelijk optimistisch. ,,Er zijn redenen om aan te nemen dat de huidige mindere fase van korte duur zal blijken te zijn'', stelde hij. Volgens de centrale bank staat de Duitse economie er op zich goed voor en moet het mogelijk zijn om volgend jaar te profiteren van betere exportmogelijkheden.