De Russische centrale bank heeft woensdag opnieuw actie ondernomen tegen de aanhoudende daling van de roebel. 

Dat maakte de bank vrijdag bekend.

De centrale bank verkocht op 3 december voor 1,9 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan buitenlandse valuta om de waarde van de eigen munt te ondersteunen.

Dit was de tweede interventie sinds het besluit van begin november om de koers van de roebel vrij te laten bewegen. Maandag werd 700 miljoen dollar uitgetrokken om de neergang van de munt te stoppen.

Vanaf het vrijlaten van de roebel door de Russische centrale bank is de Russische munt, mede door de forse daling van de olieprijs, scherp in waarde gedaald. Vrijdagochtend liep de koers licht op, waardoor het verlies van deze week enigszins werd beperkt, tot iets minder dan 6 procent.

Inkomsten

De inkomsten uit olie- en gaswinning waren vorig jaar goed voor meer dan de helft van de Russische begroting en beslaat bijna 70 procent van de totale export. 

Een vat Brentolie uit de Noordzee schommelt rond de 70 dollar, bijna 40 procent lager dan het hoogtepunt  in juni van dit jaar. Een vat Brentolie uit de Noordzee schommelt rond de 70 dollar, bijna 40 procent lager dan het hoogtepunt  in juni van dit jaar.