Ouderen krijgen vanaf 1 januari bovenop hun AOW een inkomensondersteuning die afhankelijk is van het aantal jaren dat ze in Nederland hebben gewoond. 

De bestaande regeling om de koopkracht van ouderen bij te plussen gaat verdwijnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt hiermee mee in, bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Mensen met een volledige AOW gaan er door de nieuwe regeling niet op voor- of achteruit. Dat geldt voor circa 90 procent van de ouderen.

Personen die zich op latere leeftijd in Nederland hebben gevestigd of die later naar het buitenland zijn verhuisd, worden wel getroffen. De SP is daarom fel tegen de nieuwe aanpak. Volgens Kamerlid Paul Ulenbelt worden allochtone ouderen hierdoor onevenredig getroffen. Hij noemde de maatregel discriminerend.

Volgens Klijnsma is van discriminatie geen sprake. Mensen die geen volledige AOW hebben en onder het sociaal minimum zitten, krijgen een aanvulling op hun inkomen. Zij gaan er daardoor vanaf 1 januari 300 tot 600 euro per jaar op vooruit, aldus de staatssecretaris.