De actie die 250 Europese belangenorganisaties in oktober startte tegen het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, heeft een miljoen handtekeningen opgeleverd.

Dat maakte consumentenorganisatie Foodwatch, een van de deelnemers, donderdag bekend.

Met de handtekeningen kunnen de organisaties de Europese Commissie, die een verzoek tot registratie van het initiatief afwees, onder druk zetten om te reageren. Hiervoor loopt een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

De organisaties zijn tegen het handelsakkoord omdat burgers er geen inspraak bij hebben en alleen de belangen van bedrijven zouden worden behartigd. "Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan worden via dit verdrag de belangen van ruim 800 miljoen consumenten opgeofferd aan die van grote bedrijven", zei Foodwatch eerder.

Gekloond vlees

Het bedrijf vreest onder meer dat gekloond vlees en hormoonvlees de Europese markt op komen, zonder dat dit duidelijk op het etiket vermeld wordt. Ook bestrijdingsmiddelen die verboden zijn in de EU zouden weer toegestaan worden.

De Verenigde Staten en de Europese Unie onderhandelen op dit moment achter gesloten deuren over het akkoord, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Waarmee verschillende handelsbelemmeringen tussen de landen moeten worden weggenomen.