De westerse sancties tegen Rusland helpen het land in feite vooruit. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse rede tot het parlement.

Volgens Poetin dragen de sancties er onder meer toe bij dat Rusland weer zelfvoorzienend wordt. Volgens hem zou het financiële systeem van het land niet afhankelijk moeten zijn van buitenlandse financiers.

Hij riep de centrale bank van Rusland verder op om speculanten die de waarde van de roebel onderuit halen hard aan te pakken. "De autoriteiten weten wie de speculanten zijn. Daarbij hebben we de instrumenten in handen om hen te beïnvloeden."

Krim

Ook verdedigde hij andermaal de annexatie van de Krim en de bemoeienissen met de crisis in Oekraïne. Volgens Poetin is de Krim voor Rusland "van heilige betekenis, nu en voor altijd". De aansluiting bij Rusland is volgens hem volledig in overeenstemming met het volkerenrecht. Wat in het oosten van Oekraïne gebeurt, bevestigt volgens de president "de juistheid van onze houding".

Poetin zei verder dat hij niet zal buigen voor de "onderwerpingspolitiek" van het Westen. Maar hij gaf ook aan dat hij niet voor "het pad van isolatie kiest" en dat hij wil samenwerken met de VS en Europa, ondanks de crisis in en over Oekraïne.

Inflatie

De dalende roebel heeft de inflatie in Rusland vorige maand stevig opgevoerd, zo blijkt uit cijfers die het Russische statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in Rusland steeg vorige maand naar 9,1 procent en kwam daarmee uit op het hoogste peil sinds juni 2011. In oktober steeg het prijspeil nog met gemiddeld 8,3 procent. De stijging van november was iets sterker dan economen voorspelden.

Video: De jaarlijkse rede van Poetin

Overzicht sancties EU tegen Rusland