Rusland heeft donderdag een nieuwe stap gezet om de aanhoudende waardedaling van de roebel een halt toe te roepen. Met een lager tarief voor het lenen van vreemde valuta hoopt de centrale bank andere Russische banken van meer dollars te kunnen voorzien.

Rusland verlaagde het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta tot 50 basispunten boven de Libor-rente. Dat was eerder 150 punten boven dat tarief.

De verlaging moet er volgens de centrale bank toe leiden dat er meer evenwicht komt tussen vraag en aanbod op de valutamarkt.

De roebel staat onder druk als gevolg van de dalende olieprijs en de Westerse sancties. Daardoor verloor de munt dit jaar al circa 40 procent aan waarde. De centrale bank verkocht eerder deze week voor 700 miljoen dollar (circa 570 miljoen euro) aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen.

Inflatie

De dalende roebel heeft de inflatie in Rusland vorige maand stevig opgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die het Russische statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in Rusland steeg vorige maand naar 9,1 procent en kwam daarmee uit op het hoogste peil sinds juni 2011. In oktober steeg het prijspeil nog met gemiddeld 8,3 procent. De stijging van november was iets sterker dan economen voorspelden.

Doordat de roebel de afgelopen tijd sterk in waarde is verminderd, worden goederen die uit het buitenland worden geïmporteerd steeds duurder.