De Amerikaanse economie is de afgelopen maanden verder gegroeid, mede dankzij een breed gedragen herstel van de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Beige Book, het maandelijkse economische rapport van de Amerikaanse centrale banken.

De twaalf regionale banken van de Federal Reserve (Fed) geven daarin aan dat de groei van 's werelds grootste economie in oktober en november is doorgezet. De vooruitgang is te danken aan de werkgelegenheid, die in grote delen van het land toeneemt, en aantrekkende bestedingen van consumenten. In de meeste regio's ging ook de industrie verder vooruit.

Het herstel van de Amerikaanse economie zette de Fed er dit jaar toe aan zijn stimuleringsbeleid af te bouwen. De vraag is nu op welk moment de Fed zal besluiten de historisch lage rente in de VS te verhogen. Daarbij letten de centrale bankiers scherp op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De hogere bestedingen van consumenten werden onder meer toegeschreven aan de dalende olieprijs. Daarnaast zorgde koud weer in diverse regio's voor een flinke vraag naar winterkleding.

De dalende olieprijs heeft vooralsnog weinig effect op de productie van olie uit Amerikaanse schalievelden, aldus de Fed. Die bleef op recordhoogte en blijft naar verwachting de komende twee jaar toenemen.