AMSTERDAM - KPNQwest gierde donderdagochtend naar beneden op het Damrak. De exploitant van kabelnetwerken werd hard afgestraft voor de omzet- en winstwaarschuwing die hij woensdag nabeurs afgaf.


Bekijk video

Uit vrees dat KPNQwest dezelfde weg opgaat als erkende probleemgevallen zoals UPC en Versatel, gooiden beleggers het aandeel in de verkoop. Dat resulteerde in een koersval 55,6 procent op 1,03 euro. De dochter van het Nederlandse KPN en Amerikaanse Qwest stevende daarmee in hoog tempo af op de weinig benijdenswaardige status van 'pennystock'.

In de ochtend moest de beurs de handel in KPNQwest enkele keren stilleggen om nog enige greep op het koersverloop te houden.

De roerselen rond KPNQwest trof ook moeder KPN. Het telecomcocnern meldde voorbeurs dat de perikelen bij zijn dochter maar beperkte gevolgen had voor KPN zelf. Desondanks leverde KPN in, 7,6 procent op 4,99 euro.

Het rood overheerste op het Damrak. De AEX-index van vijfentwintig belangrijkste fondsen stond tegen de middag 2 procent lager op 510,32 punten.

Midkap

De MidKap-index voor midelgrote fondsen deed het maar iets beter met een verlies van 1,6 procent op 519,75 punten. Grootste daler, 8,9 procent op 41 eurocent, was Versatel. Vopak won het meest, 3,9 procent op 21,71 euro.

Ook elders in Europa overheerste de mineurstemming. Frankfurt gaf 2,6 procent prijs, vooral het gevolg van onverwacht sterk tegenvallend Duits producentenvertrouwen. Het was voor het eerst in zes maanden dat deze graadmeter terrein moest prijsgeven.

De DAX-index liet slechts één stijger zien. Siemens won 2,9 procent als gevolg van beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Verder stond de beurzen onder invloed van Wall Street, dat woensdag omlaag was gegaan. De technosector had niet alleen te lijden onder de malaise rond KPNQwest, maar ook van AOL Time Warner. Dit Amerikaans mediaconcern maakte woensdag een recordkwartaalverlies bekend van 54,2 miljard dollar.

De beurs van Parijs leverde 2,7 procent lager. Beter dan verwachte cijfers van Alcatel konden niet verhinderen dat de koers van het aandeel 0,75 procent omlaag ging.

De Londense beurs zakte met 2 procent. Grote verliezer was hier verzekeraar CGNU, moederconcern van Delta Lloyd. Tegenvallende cijfers zetten het aandeel op een verlies van 7,3 procent.

Euro

De euro deed aan het einde van de ochtend 0,8976 dollar. De slotkoers van woensdag bedroeg 0,8915 dollar. Het rapport van de Amerikaanse centrale banken van woensdag, dat een tegenvallend herstel van de economie van de VS signaleerde, was daar debet aan. Tegenover het pond sterling bleef de euro aanvankelijk stabiel, maar zakte vervolgens weg naar 0,6174 euro.