De economie van de eurozone is in november verder verslechterd. 

Dat blijkt uit cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit woensdag presenteerde.

De samengestelde inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie weerspiegelt, daalde van 52,1 in oktober tot 51,1.

Dat is het laagste niveau in zestien maanden en duidt bovendien op een economische groei van slechts 0,1 procent in het lopende kwartaal.

Door de tegenvallende ontwikkeling zijn de ogen vooral gericht op eventuele extra maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-top vergadert donderdag over zijn monetaire beleid. Met steunprogramma's die in de afgelopen maanden werden aangekondigd hoopte de centrale bank zowel de inflatie als de economische groei aan te jagen.

Effect

''De metingen wijzen uit dat het ECB-beleid nog geen betekenisvolle effecten heeft gehad op het consumenten- en ondernemersvertrouwen'', zei hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. ''Waarschijnlijk zijn agressievere stappen nodig''.

Bij de vier grootste eurolanden steeg alleen in Italië de samengestelde index. In Duitsland was nog wel sprake van groei, maar kwam de index na een lichte daling op de laagste stand sinds juni 2013. Ook de Spaanse index bleef ondanks een daling wijzen op groei. De Franse index zakte verder weg en gaf daarmee voor de zevende maand op rij krimp aan in de dienstensector en de industrie.