De Nederlandse banken mogen niet tevreden achteroverleunen nu ze allemaal geslaagd zijn voor de Europese bankentest.

Die waarschuwing uitte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag op een symposium van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid, zei Dijsselbloem tegen de aanwezige bankiers.

''De cijfers zijn weliswaar een voldoende waard, maar voldoende is in dit geval niet goed genoeg'', aldus de PvdA-minister over de bankentest.

Dijsselbloem ziet dat de sector aandacht heeft voor harde criteria als hogere buffers, maar vroeg zich af of er voldoende begrip is voor 'zachte criteria', als vertrouwen, reputatie en cultuur. ''Banken moeten beseffen hoe de buitenwereld ze bekijkt. En wie dat nu nog niet begrijpt, heeft geen toekomst in de bankenwereld.''

Beloning

Dijsselbloem gaat goed in de gaten houden hoe de banken omgaan met het nieuwe beloningsbeleid en met de kredietverlening aan mkb-bedrijven.

Wat de minister betreft moeten de EU-landen sneller dezelfde definities gaan gebruiken voor kernkapitaal en buffers (de verhouding tussen het eigen vermogen van de bank en het uitgeleende geld). Hij wil dat de buffers van de Nederlandse banken in 2018 minimaal 4 procent zijn.

Dijsselbloem ziet bij de bankiers goede voornemens en de wil om de banken echt te veranderen. ''De wil om het zelf beter te doen. Maar ook de wil om er samen uit te komen. Daar wil ik graag aan meewerken. Zodat straks niet alleen de cijfers kloppen, maar het ook goed zit met het vertrouwen, de reputatie en de cultuur.''

Vers bloed

Bij banken is meer vers bloed nodig om de nodige cultuurveranderingen in de financiële sector door te voeren. Die oproep herhaalde voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Merel van Vroonhoven dinsdag op een symposium van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Mensen die al heel lang op dezelfde afdeling of binnen dezelfde organisatie werken zijn volgens de toezichthouder vaak erg gewend om zaken op een bepaalde manier aan te pakken. Veranderingen doorvoeren is dan moeilijker, aldus Van Vroonhoven.

Reflectie

Ook zou er binnen de organisaties van de banken meer ruimte voor reflectie moeten komen, vindt de AFM-topvrouw. Dat is nodig om veranderingen echt van de grond te laten komen.

De financiële waakhond heeft wel de indruk dat banken op de goede weg zijn door het belang van klanten meer centraal te stellen. ''De bereidheid is er.’’

Maar verbeteringen vinden in de ogen van Van Vroonhoven nog te veel plaats op punten die door de AFM zelf zijn aangemerkt. ''Verandering van binnenuit ontbreekt eigenlijk nog. Er moet echt meer vanuit de klant worden gedacht."

NVB

Bankenkoepel NVB vierde op het symposium dinsdag haar 25-jarig jubileum. NVB-voorzitter Chris Buijink wees er in zijn toespraak aan het in Amsterdam samengekomen publiek op dat banken de afgelopen tijd al belangrijke stappen genomen hebben inzake het klantbelang.

Maar de banken werken ook nog steeds aan verdere verbeteringen. Dinsdag werd op het symposium onder meer een raad van kinderen gepresenteerd, die komende jaren met de banken zal meedenken over een aantal vraagstukken.

Ook werd de instelling van een onafhankelijke stichting aangekondigd, die de uitvoering van het volgend jaar van kracht wordende tuchtrecht in de sector voor haar rekening zal nemen.