
Rusland verwacht volgend jaar krimp
Dat maakte het Russische ministerie van Economische Zaken dinsdag bekend. Het land lijdt zwaar onder de westerse sancties, de dalende olieprijzen en de afzwakkende roebel.
Daarmee snijdt het ministerie hard in zijn vorige prognose, die nog uitging van een groei van 1,2 procent. De verwachting wijst op de ergste economische crisis in het land sinds 2009. Rusland verlaagde ook de voorspelling voor de olieprijs naar gemiddeld 80 dollar per vat, waar het eerder rekende met 100 dollar per vat.
Het gaat hierbij om de prijs van Urals, de belangrijkste exportvariant in het Russische olieaanbod. Die prijs komt dit jaar naar verwachting uit op gemiddeld 99 dollar, waar eerder 104 dollar per vat werd voorspeld.
Export
Olie en gas zijn het belangrijkste exportproduct van Rusland, en van groot belang voor de inkomsten van de overheid. Volgens analisten heeft Rusland een gemiddelde olieprijs nodig van 100 dollar per vat om de begroting in balans te brengen.
De Russische centrale bank gaf maandag aan momenteel te werken aan scenario's voor een prijs die structureel rond de 60 dollar per vat ligt.
Roebel
Het land denkt ook dat de Russische munteenheid, de roebel, in 2015 zwak zal blijven ten opzichte van de dollar. Het ministerie rekent op een gemiddelde koers van 49 roebel per dollar.
De munt is de afgelopen weken hard in waarde gedaald, doordat de centrale bank begin november besloot af te zien van interventies om de neergang te stuiten.
De waarde van de Russische munt ging dinsdag opnieuw onderuit, tot bijna 53 roebel per dollar. Daarmee werd het historische dieptepunt van 53,95 roebel dat maandag tussentijds werd bereikt weer benaderd.
Sancties
De Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn effectief. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z. De roebel daalt in waarde en samen met dalende olieprijzen doet dat Moskou flink pijn.
Dijsselbloem hoopt dat de wederzijdse sancties kunnen worden opgeheven, maar ze dienen een groter politiek belang. De Russische bemoeienis in het oosten van Oekraïne, maar ook met andere buurlanden moet stoppen. Dat destabiliseert de hele regio. ''De eerste stap zal echt gezet moeten worden door Rusland'', aldus de minister.
De effecten van de Russische sancties op Nederlandse bedrijven zijn beperkt. Hij zei niet over de schade bij sommige bedrijven heen te willen stappen, maar de meeste Nederlandse ondernemers zijn in staat elders afzetmarkten te vinden.