De langetermijnrente, die wordt afgemeten aan het rendement van de jongste Nederlandse tienjarige staatslening, is in november verder gedaald.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In november kwam de rente uit op 0,9 procent, dat is 0,1 procentpunt lager dan in oktober.

Daarmee belandt de langetermijnrente op het laagste niveau sinds De Nederlandsche Bank (DNB) medio 1986 de standen bijhoudt. De hoogste stand (9,2 procent) werd bereikt in oktober 1990.

Kredietwaardig

De rentes die worden betaald voor de Europese staatsschulden zijn vrijwel overal uitzonderlijk laag. Nederland, internationaal gezien als een van de meest kredietwaardige landen, behoort tot de groep landen met de laagste rente omdat staatsleningen als veilige belegging worden gezien.

Het rendement op obligaties beweegt tegenovergesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst daarmee op een toenemende vraag. Tijdens de Europese schuldencrisis liepen de Spaanse en Italiaanse rente nog op tot meer dan 7 procent.

Hypotheek

Van de lage rente kunnen ook de Nederlandse consumenten profiteren, zoals huiseigenaren. "De hypotheekrente hangt samen met de langetermijnrente, die is nu lager dan een aantal jaar geleden", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Maar de rente op hypotheken daalt niet zo snel als die op Nederlands staatspapier. "Ik zie de hypotheekrente niet zo snel onder de 2 procent zakken." 

De lage rente kan als een compliment van internationale beleggers worden gezien, zegt Van Mulligen. "Nederland heeft net zoals de Noord-Europese landen, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten een goede reputatie als het gaat om het betalen van rente en het aflossen van schulden. Die landen betalen daarom ook weinig rente over hun staatsleningen."

Studieschuld

Ook voor oud-studenten met een studieschuld pakt de lage rente gunstig uit, dat is namelijk gebaseerd op het gemiddelde percentage van Nederlandse staatsleningen over de maand oktober.

Ieder jaar maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in december bekend welk rentepercentage in het daaropvolgende jaar geldt. Dat varieert dus per kalenderjaar en staat voor de oud-studenten voor een periode van vijf jaar vast.

Inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde dit najaar de rentes nog verder. Het belangrijkste percentage waartegen banken geld kunnen lenen staat nu op 0,5 procent, de laagste stand sinds de invoering van de euro.

De ECB houdt de historisch lage rentestanden aan om de lage inflatie aan te wakkeren. Het prijspeilniveau in de eurolanden kwam in oktober uit op gemiddeld 0,4 procent, dat is slechts een derde van wat de toezichthouder als gezond beschouwt.  

De lage inflatie, die kan omslaan in deflatie, wordt als een bedreiging gezien voor het fragiele herstel van de Europese economie. 

Vijf dingen die u moet weten over staatsleningen | De gevaren van deflatie Dit moet u weten over inflatie