De scherpe daling van de olieprijs kan gunstige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, omdat consumenten meer geld overhouden voor andere bestedingen. 

Dat stelden twee vooraanstaande bestuurders van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), maandag.

De vicepresident van de Fed, Stanley Fischer, en de hoogste baas van de Fed van New York, William Dudley, benadrukten onafhankelijk van elkaar het positieve effect van de daling van de olieprijs. Eventuele negatieve gevolgen, zoals een zeer lage inflatie, zijn volgens hen tijdelijk van aard.

Volgens Fischer profiteert ''iedereen'' van goedkopere olie. Dudley wees op zijn beurt op de ''significante'' verbetering van de koopkracht, die door de lagere olieprijs ontstaat. Dat effect geldt vooral voor mensen met lagere inkomens, die de meevaller volgens hem eerder aan andere zaken zullen uitgeven dan zullen opsparen.

Gedaald

De olieprijs is de afgelopen tijd gedaald in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. Maandag trad er wel enig herstel op: de prijs van Amerikaanse olie steeg met bijna 5 procent, tot ruim 69 dollar per vat. Deze zomer kostte zo'n vat echter nog bijna 108 dollar, begin vorige week stond de prijs op circa 77 dollar.

De prijsdaling kwam vorige week in een stroomversnelling, nadat het OPEC-kartel had besloten de productie van olie voorlopig niet terug te schroeven. De organisatie van olie-exporterende landen zou daarmee de concurrentie van Amerikaanse olie uit schalievelden willen raken. De productie daarvan wordt bij een lagere olieprijs minder rendabel, waardoor mogelijk projecten worden gestopt.

Dudley benadrukte echter dat de VS nog altijd olie importeren. ''Dalende energieprijzen zijn daarmee goed voor onze economie'', aldus de centrale bankier.

IMF

De fors gedaalde olieprijs is een zegen voor de wereldeconomie en zal fungeren als een aanjager van groei. Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandagavond (lokale tijd) in Washington.

Lagarde voegde daar wel aan toe dat Rusland als grote olieproducent kwetsbaarder is geworden en dat olieproducerende landen extra in de gaten gehouden moeten worden.

''Een daling van de olieprijs met 30 procent vertaalt zich in 0,8 procent extra economische groei in de meeste gevestigde economieën'', aldus de topvrouw van het IMF.

Bedreiging

Rusland is er volgens Lagarde van doordrongen dat de prijsdaling een ''significante bedreiging'' is voor de economische ontwikkeling. De opbrengsten uit de verkoop van olie en gas vormen de helft van de Russische begroting.

De Russische valutareserves zijn dit jaar al met omgerekend 72 miljard euro, ofwel 4,5 procent van het bruto binnenlands product, geslonken. Dat komt voornamelijk door pogingen van de overheid om de waarde van de roebel op peil te houden, nadat de VS en de Europese Unie sancties oplegden vanwege de Russische inmenging in Oekraïne.

De roebel is ondanks de inspanningen sinds juni met 35 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Wat Oekraïne betreft, verwacht Lagarde dat het land ''aanzienlijk meer geld nodig heeft'' bovenop de tot nu toe toegezegde steun.

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele brandstofprijzen | Bekijk de actuele olieprijs