De roebel maakte maandag de grootste daling mee sinds de Russische economische crisis van 1998. De munt daalde op een gegeven moment  9 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Dat meldt de Britse krant Financial Times maandag.

Aan het begin van de middag krabbelde de roebel weer iets op, maar stond alsnog bijna 6 procent in de min ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Ook de euro steeg maandag flink in waarde ten opzichte van de roebel. Iets voor 13.00 uur piekte de gezamenlijke munt, voor 1 euro moest 67 roebel worden betaald. Aan het begin van dit jaar was dat ongeveer 20 roebels minder.

Olieprijs

Vooral de wereldwijd  dalende olieprijzen hebben een negatief effect op de Russische economie. Een vat Brentolie uit de Noordzee schommelt rond de 70 dollar, bijna 40 procent lager dan het hoogtepunt  in juni van dit jaar.

Ook de prijs van Amerikaanse olie tuimelt naar beneden sinds de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) vorige week bekendmaakte de productie niet terug te draaien om zo de prijs op te schroeven.

De inkomsten uit olie- en gaswinning waren vorig jaar goed voor meer dan de helft van de Russische begroting en beslaat bijna 70 procent van de totale export.

Recessie

De Russische minister van Financiën Anton Siluanov zei vorige week dat de economie in een recessie vervalt als de olieprijs onder de 60 dollar per vat zakt. De centrale bank van Rusland voorzag al eerder een stagnatie van de economische groei bij een olieprijs van 80 dollar per vat. 

De economie gaat ook gebukt onder de handelssancties van westerse landen. Die zijn ingesteld omdat Rusland in de ogen van het westen te weinig doet om oorlog in het oosten van Oekraïne te voorkomen. Daar riepen pro-Russische strijders afgelopen zomer eenzijdig  de onafhankelijkheid uit.

In 1998 kwam Rusland in economisch zwaar weer nadat Azië een jaar eerder in een financiële crisis belandde. Ook toen stonden olie- en gasprijzen flink onder druk. Daarnaast voerde Rusland in die jaren daarvoor een hevige en dure oorlog  met Tsjetsjenië.  

Dit moet u weten over de dalende olieprijs