Oekraïne heeft maandag een lening afgesloten van honderdvijftig miljoen euro voor de modernisering van een pijpleiding die Russisch gas naar Europa transporteert.

Dat heeft de Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek gezegd. De optimalisatie van de gaspijpleiding moet de kosten voor het aardgastransport met twintig procent omlaag brengen.

De lening wordt verstrekt aan de exploitant van de pijpleiding, Ukrtransgaz. Het geld is afkomstig van de Europese Investeringsbank. Niet alleen gaan de transportkosten omlaag, ook de efficiëntie stijgt en de schadelijke uitstoot wordt kleiner.

In totaal wordt zo'n honderdtwintig kilometer pijpleiding vervangen. Twee compressiestations worden vernieuwd. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling draagt naar verwachting ook nog eens tweehonderd miljoen euro aan leningen bij voor het vier jaar durende project.

De pijpleiding heeft voldoende capaciteit om Europa jaarlijks van 142,5 miljard kuub gas te voorzien. Rusland probeert al jaren om andere pijpleidingen aan te leggen om niet afhankelijk te zijn van Oekraïne. Eerder hebben conflicten tussen Moskou en Kiev al geleid tot verstoringen in de gasleveranties.