Griekenland overweegt toch het volledige toezicht door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te accepteren in ruil voor een nieuwe noodlening.

Dat meldt persbureau Bloomberg zondag op basis van ingewijden.

In een eerder stadium gaf premier Antonis Samaras te kennen onder het juk van de trojka uit te willen en op eigen kracht geld te willen lenen op de kapitaalmarkt. Onder druk van andere eurolanden wordt de noodsteun en de daarmee gepaard gaande stabiliteit alsnog aanvaard.

Dat Samaras nu alsnog moet buigen, is een klap voor de premier. In februari zijn er namelijk verkiezingen.

Oppositiepartijen willen juist hervormingen terugdraaien die de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF hebben geëist in ruil voor noodsteun.

Schommelingen

In 2012 dreigde Griekenland uit de euro te stappen, hetgeen voor grote schommelingen op de financiële markten zorgde. Sinds september, toen Samaras zijn uitspraken deed om op eigen kracht verder te willen, steeg de rente op 10-jarige Griekse staatsobligaties aanzienlijk.

Minister van Administratie Hervorming Kyriakos Mitsotakis stelde eerder dat de Griekse bevolking in februari tijdens de presidentsverkiezingen mogelijk voor of tegen de euro moet stemmen.

'Griekse werkgelegenheid pas over 20 jaar op pre-crisisniveau' | Dossier Schuldencrisis