De Zwitserse centrale bank hoeft zijn goudvoorraad in het buitenland niet naar het Alpenland terug te halen. 

De Zwitsers hebben zondag in een referendum het voorstel daarover met grote meerderheid van de hand gewezen.

In geen enkele van de 26 kantons was een meerderheid voor het voorstel van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Dat meldt de krant Neue Zürcher Zeitung.

Het voorstel over het goud was afkomstig van de nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Die vindt dat het land zich beter moet wapenen tegen de crises in de Verenigde Staten en de eurolanden.

Het voorstel hield ook in dat de nationale bank op zijn minst 20 procent van haar reserves in goud heeft en dat zij geen goud meer zou mogen verkopen.

Roofgoud

Dat laatste zou ook voor Nederland gevolgen gehad hebben, omdat Zwitserland kilo's goud bewaart die de nazi's tijdens de oorlog uit de kluis van De Nederlandsche Bank hebben geroofd. Een Zwitsers 'ja' had kunnen betekenen dat Nederland er definitief geen aanspraak meer op had kunnen maken.

De Zwitserse centrale bank en de regering waren fel tegen het voorstel. Als de plannen door zouden gaan, had de centrale bank binnen vijf jaar grote hoeveelheden goud moeten opkopen.

Met de opgelegde omvang van de reserves zou de bank niet meer goed kunnen inspelen op hachelijke situaties in de wereldeconomie. Zo koopt de bank nu euro's op om te voorkomen dat de waarde van de Zwitserse frank te hoog wordt. 

"Na deze duidelijke beslissing van het volk, zijn er geen redenen om een ander vergelijkbaar initiatief te nemen", zegt initiatiefnemer en parlementariër Luzi Stamm in een reactie tegen SRF. Maar de campagne heeft volgens hem wel duidelijk gemaakt wat de tekortkomingen van de centrale bank zijn.

Belastingvoordelen

Twee andere voorstellen waarover de Zwitsers zondag konden stemmen, hebben het volgens de peiling evenmin gehaald. Rijke buitenlanders die in het land wonen maar er niet werken, behouden hun belastingvoordelen.

Zo'n 60 procent van de stemmers zou tegen hebben gestemd. Slechts een van de 26 kantons heeft voor gestemd.

Ook het voorstel van de rechtse milieubeweging Ecopop om het aantal immigranten tot nog slechts zestienduizend per jaar te beperken, kreeg alleen een minderheid van de kiezers achter zich. 

Slechts 26 procent van de bevolking stemde voor het plan om de immigratie te beperken tot maximaal 0,2 procent van de bevolking. Het huidige aantal immigranten wordt geschat op tachtigduizend per jaar.

Zwitsers stemmen over uit Nederland geroofd goud