De Russische economie loopt dit jaar veertig miljard euro schade op door de sancties van de Europese Unie. 

Volgend jaar is dat mogelijk zelfs vijftig miljard, zei de Russische onderminister Aleksej Mesjkov van Buitenlandse Zaken zaterdag tegen persbureau Interfax.

Mesjkov baseert zich op cijfers van de Europese Unie zelf. ''Ik heb van onze kant nog geen cijfers gezien, maar die zullen vergelijkbaar zijn''. De onderminister zei daarbij dat de EU met de sancties in eigen voet schiet, omdat ze geld en banen kosten.

''De sancties zullen in dit geval meer schade doen aan de Europese economie dan de Russische'', zei Mesjkov. De strafmaatregel is namelijk vooral van toepassing op producten die door de EU naar Rusland worden geëxporteerd, redeneert de onderminister.

Opheffing

Mesjkov liet weten dat als de Europese Unie besluit de sancties op te heffen, de Russen hetzelfde zullen doen met de tegensancties. ''Het enige wat wij van onze Europese partners verwachten, is dat zij stoppen met het opleggen van meer zinloze sancties en overgaan op opheffing van sancties en zwarte lijsten'', zei Mesjkov.

Olieprijs

De Russische president Vladimir Poetin zegt zaterdag zich geen zorgen te makenover de gevolgen van de alsmaar dalende olieprijzen voor zijn land. Rusland, voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie, kan daar goed mee omgaan. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

''Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015'', aldus Poetin.

De prijs van ruwe olie daalde vrijdag tot rond de 70 dollar per vat, het laagste niveau in vier jaar. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov waarschuwde eerder deze maand dat de economie van het land volgend jaar mogelijk in een recessie terechtkomt, mocht de olieprijs onder de 60 dollar per vat zakken.

Stagnatie 

Eerder al voorzag de centrale bank van Rusland een stagnatie van de economische groei door de dalende olieprijs, in combinatie met aanhoudende sancties. De alsmaar dalende prijzen slaan een gat in de begroting van Rusland, dat de op een na grootste olie-exporteur ter wereld is.

De Russische energieminister Alexander Novak verwacht dat de olieprijs op de middellange termijn weer zal herstellen tot een niveau van 85 à 90 dollar per vat. ''Een comfortabel prijsniveau voor olie- en gasbedrijven en exporteurs'', aldus Novak zaterdag.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Lijst van producten die Rusland boycot