De inflatie in de eurozone is in november iets gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

Het gemiddelde prijspeil steeg in november op jaarbasis met 0,3 procent. In oktober stegen de consumentenprijzen in de eurolanden met gemiddeld 0,4 procent. Door de afzwakking blijft de inflatie nog verder weg van het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau van krap 2 procent.

Dat het prijspeil minder hard opliep, was vooral te wijten aan de dalende energieprijzen. In november lagen die 2,5 procent lager dan een jaar eerder. In oktober daalden de prijzen voor energie op jaarbasis met 2 procent.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei vorige week dat de zorgen over de lage inflatie zijn toegenomen. Hij beloofde dat de centrale bank alles in het werk stelt om te voorkomen dat de doelstelling van net geen 2 procent geldontwaarding buiten beeld raakt.

Op de financiële markten werden de uitspraken van Draghi vrij vertaald als een voorbode van meer ingrijpende maatregelen van ECB. Onder meer speculeerden beleggers erop dat de centrale bank ook staatspapier gaat opkopen om de inflatie aan te jagen. De rentes op Zuid-Europese staatsleningen daalden daarop tot historisch lage niveaus.