De staking bij het chloorbedrijf van Akzonobel (MEB) is na 61 dagen beëindigd. Vakbondsleden die bij MEB werken, stemmen in met de nieuwe cao voor Akzonobel Nederland.

Dat maakt FNV Bondgenoten woensdag bekend.

"Deze nieuwe cao bindt alle werknemers bij Akzonobel in Nederland en dus ook de MEB-werknemers. Doorstaken is daarmee geen optie gegeven de vredesplicht in deze cao." 

De cao, waarover vorige week al een principeakkoord werd bereikt, heeft een looptijd van een jaar en geldt voor ongeveer vijfduizend werknemers. Er is onder meer een loonsverhoging van 1,85 procent afgesproken.

Langste staking

De twee maanden durende staking is volgens de bond de langste staking bij Akzonobel ooit. Werknemers legden het werk in september neer uit onvrede over loonafspraken in eerdere jaren.

Ook vinden ze dat het verschil in loon bij vergelijkbare bedrijven in de omgeving kleiner moest worden. Ze staakten voor een aparte cao en salarisverhoging.

De bond benadrukt dat deze bezwaren nog altijd bestaan, ondanks dat de staking is beëindigd.

Nieuwe staking

"De kans dat er over acht maanden opnieuw gestaakt  gaat worden is daarmee erg groot. Eerst maar eens zien of het in de voor ons liggende maanden alsnog lukt om tot een gedragen akkoord te komen", zegt bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten.

Vos meent dat het bedrijf "hoe dan ook" wilde voorkomen dat de staking tot een akkoord zou leiden. Volgens hem had het akkoord er "allang" kunnen en moeten zijn.

Gezichtsverlies

"Als het gaat om het verklaren van de AkzoNobel-houding in deze, kom ik niet verder dan dat de angst voor gezichtsverlies en mogelijke uitstraling blijkbaar zo groot was dat 22 miljoen euro aan kosten, de grote onvrede bij de afnemers en het onbegrip bij veel van de eigen werknemers voor lief genomen werden", zegt Vos.

Het verfconcern zei vorige maand dat de acties ook de resultaten van het bedrijf raken.

De staking bij het Membraam Electrolyse bedrijf (MEB) begon op 8 september en werd eerder onderbroken op 12 september. Op 24 september werd het werk opnieuw neergelegd.

Drie afnemers hebben via een kort geding afgedwongen dat de productie niet onder een bepaald niveau mocht komen. De productie van de fabriek was voor meer dan de helft stilgelegd. Een nog lager niveau mocht niet om veiligheids- en milieuredenen, bepaalde de rechter.

Rechte rug

"Doordat op deze wijze een tweetal grote afnemers in de lucht werden gehouden, is het de stakers niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Dat ze zich hierdoor niet lieten afschrikken en door zijn gegaan ondanks de druk die van alle kanten op hen werd uitgeoefend getuigt van een meer dan rechte rug", zegt Vos.

Bij Akzonobel Botlek werken tweehonderd mensen, daarvan werken er 95 bij MEB. Van die groep zitten 55 in de productie.