Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ton Heerts

FNV Bondgenoten alsnog akkoord met fusieplan

De fusie van een aantal vakbonden binnen FNV tot één grote sterke vakbond, gaat alsnog door. Het congres van FNV Bondgenoten gaf woensdag zijn fiat aan het plan. 
Door ANP

De fusie is daarmee per 1 januari volgend jaar een feit.

Het fusievoorstel kreeg de steun van 379 van de 416 in Bussum bijeengekomen afgevaardigden. Dat komt neer op een meerderheid van 91,1 procent. Begin oktober ketste het voorstel nog af omdat bij de stemming bij FNV Bondgenoten de vereiste tweederdemeerderheid op acht stemmen na niet werd gehaald.

Even leek het er toen op dat er een crisis ontstond binnen de vakbeweging. Er werd in de media zelfs gespeculeerd over een mogelijk aftreden van FNV-voorzitter Ton Heerts. Maar die koos ervoor op zijn plek te blijven en een nieuwe stemming aan te kondigen. Verder werd een aantal zaken opnieuw aan de achterban uitgelegd.

Strijd

Heerts reageerde woensdag verheugd. ''Niets bij de FNV komt tot stand zonder strijd. Of het nu over de cao-tafel gaat, of over een fusie. Maar ik ben blij dat we nu keihard aan de slag kunnen om nog sterker ten tonele te verschijnen als we de degens kruisen met werkgevers die werkenden uitbuiten of een kabinet dat maar door bezuinigd.''

De FNV is onder leiding van Heerts al ruim twee jaar bezig om de eenheid en herkenbaarheid van de vakbeweging te vergroten.

De nu nog zelfstandige bonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Sport, en de voormalige vakcentrale FNV, worden straks samengevoegd tot één organisatie binnen vakbeweging FNV. De andere fusiepartners gingen vorige maand al direct akkoord. FNV Kiem besluit op 20 december nog over een samengaan met de nieuwe FNV Vereniging.

Blij

Werkgeversorganisatie AWVN is ook blij dat de rust bij FNV lijkt teruggekeerd en de fusie alsnog doorgaat. Volgens de werkgevers is ''het goed en hard nodig'' dat de vakbeweging nu weer voldoende aandacht kan richten op het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Er liggen daarnaast nog veel structurele problemen op een oplossing te wachten, bijvoorbeeld rond arbeidsmarkt, flexwerk, sociale zekerheid en opleiding van de beroepsbevolking, aldus AWVN.

Aanbevolen artikelen