AMSTERDAM - Jaarlijks worden duizenden gezonde werknemers door hun werkgever gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard, zonder dat zij daarvan in kennis worden gesteld. Werkgevers ontvangen op die manier duizenden euro's voor de herintreding van werknemers die soms jaren geleden kortstondig niet aan het werk zijn geweest. Dat meldt Algemeen Dagblad vrijdag.

Het gaat om mensen die enige tijd thuis zaten omdat ze overspannen waren of hun knie hadden verdraaid. Wanneer het bedrijf actief meewerkt aan de reïntegratie, heeft het recht op een beloning van de overheid, in de vorm van teruggave van sociale premies. De werkgever kan volgens de reïntegratiewet aanspraak maken op 2042 euro voor elke 'arbeidsgehandicapte' die weer aan het werk is geholpen. Per jaar komen 17.000 werknemers in deze regeling, lang niet altijd met hun medeweten.

Uitkeringsinstantie UWV schat dat tien tot twintig procent van de werknemers niet op de hoogte is van hun handicapstatus, die vaak ver na de herintreding wordt aangevraagd. Toch is instemming van de werknemer met de aanvraag vereist. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, krijgt de werknemer voor vijf jaar de status 'arbeidsgehandicapt', ook als de reïntegratie jaren geleden is.

De vakbond voor rijdend personeel bij de NS, de VVMC, heeft zijn advocaat gevraagd de zaak te onderzoeken. "Geld ontvangen voor gezonde mensen is op zijn minst verkwisting van gemeenschapsgeld", zegt VVMC-bestuurder Donald Cijs in de krant.