De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal harder gegroeid dan in eerste instantie werd berekend. 

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) steeg met 3,9 procent in plaats van de eerder gepubliceerde 3,5 procent.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit cijfer zou worden bijgesteld tot 3,3 procent. 

In het tweede kwartaal groeide het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 4,6 procent. Daarmee is dit de sterkste kwartaal op kwartaal groei sinds 2003.

Volgens het ministerie hangt de opwaarts bijgestelde groeiraming samen met de sterkere consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen. Daar staat wel tegenover dat de Amerikaanse export minder sterk steeg dan eerder werd gemeld.

Consumenten

Amerikaanse consumenten zijn bereid meer de portemonnee te trekken dankzij de gedaalde brandstofprijzen, de aantrekkende arbeidsmarkt en het economisch herstel. De consumentenbestedingen namen afgelopen kwartaal met 2,2 procent toe. De uitgaven van Amerikaanse consumenten zijn goed voor bijna 70 procent van de economie van de VS.

De groei is in lijn met het beleid van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De Fed is de afgelopen maanden bezig de miljardensteun voor de economie geleidelijk aan helemaal af te bouwen.