AMSTERDAM - De gouden handdruk wordt afgeschaft. Vanaf volgend jaar wordt de vergoeding in zijn geheel van de WW-uitkering afgetrokken. Dat staat volgens De Volkskrant in een voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken. De maatregel levert een besparing van 150 miljoen euro per jaar op. Daarnaast zullen mensen door de maatregel eerder een nieuwe baan accepteren.

Doel van de regeling is de WW minder aantrekkelijk te maken als afvloeiingsregeling voor ouderen. De maatregel is vergelijkbaar met de vermogenstoets voor de bijstand. Wie bijstand wil, moet eerst zijn eventuele vermogen 'opeten'.

In Nederland kan ontslag op twee manieren worden geregeld: via het Centrum voor Werk en Inkomen en via de kantonrechter. Die laatste manier is sneller, maar wel duurder, omdat de kantonrechter vrijwel altijd een ontslagvergoeding toekent. De snelheid weegt voor de werkgever echter vaak op tegen de hogere kosten. Nu de ontslagvergoeding in mindering wordt gebracht op de WW-uitkering, is de kantonrechter een minder aantrekkelijke optie. Daardoor zullen de advocatuur en de kantonrechtbanken enorm ontlast worden.