Na zes jaar van recessie klimt de Griekse economie langzaam uit het dal, maar de arbeidsmarkt van het Zuid-Europese land zit pas over twintig jaar weer op het niveau van voor de eurocrisis.

Dat concludeert de VN-arbeidsorganisatie ILO in een maandag verschenen rapport.

Daarbij gaat de ILO uit van een stijgende werkgelegenheid van 1,3 procent per jaar, dat is het gemiddelde percentage van de tien jaar voorafgaand aan de crisis. 

Volgens de organisatie wordt dit proces met acht jaar versneld als hun aanbevelingen worden overgenomen.

Investeren

Zo stelt de organisatie voor om noodmaatregelen te combineren met een investering van 1 miljard euro om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, de kredietverlening aan te jagen en structurele hervormingen door te voeren.  

In het tweede en derde kwartaal groeide de Griekse economie respectievelijk met 0,3 en 0,7 procent. Op jaarbasis groeide de Griekse economie met 1,7 procent in het derde kwartaal. Vergeleken met 2008 is de economie 25procent gekrompen. 

Tegelijkertijd is nog altijd iets meer dan een kwart van de beroepsbevolking werkloos, waarvan de meesten langer dan een jaar.

Crisis

Eind 2009 barstte de eurocrisis los toen bekend werd dat de Griekse overheidsschuld veel hoger was dan de regering aanvankelijk had gezegd.

Het Zuid-Europese land kreeg in de jaren daarop in twee stappen (in 2010 en 2012) noodsteun van ongeveer 240 miljard euro in ruil voor forse bezuinigingen en hervormingen. Griekenland wordt nog steeds niet als financieel gezond gezien.