De Stichting bloedvoorziening Sanquin, die bloed levert aan ziekenhuizen, loopt grote risico's bij een poging om de Amerikaanse markt voor zich te winnen.

Dat schrijft De Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

Volgens de krant heeft de bloedleverancier alle investeringen dit jaar moeten uitstellen omdat het onzeker is of de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het productieproces goedkeurt. 

Deze week waren inspecteurs uit de Verenigde Staten in Nederland om de gang van zaken bij de bloedleverancier na te gaan. Twee eerdere controles leidden tot berispingen van de FDA, nadat er fouten werden gevonden.

Een nieuwe berisping zou als gevolg hebben dat grote deals met Amerikaanse partijen niet doorgaan. Een megadeal met farmaceut Baxter ligt al tijdelijk stil vanwege twijfels bij de FDA over Sanquin, zo stelt een woordvoerder van Baxter.

Kritiek

Sanquin is per wet verantwoordelijk voor het afnemen van bloed en de levering aan ziekenhuizen. Het bedrijf heeft daarnaast een commerciële tak, waar onder andere medicijnen worden ontwikkeld.

De ingezette commerciële koers valt slecht bij de 380 duizend bloeddonoren die bij Sanquin staan ingeschreven en gratis bloed afstaan.

Zo klonk er veel kritiek toen de vertrekpremies van bestuurders bekend werden; drie ontslagen directeuren streken vorig jaar 1,2 miljoen euro op. 

Opsplitsen

Vanwege de activiteiten van Sanquin klinken nu ook in de Tweede Kamer geluiden om het bedrijf te splitsen in een commerciële en een publieke tak. Sanquin-topman Maarten Le Clerq probeert zo'n opsplitsing tegen te gaan. 

In de branche gaan ook stemmen op om de activiteiten van Sanquin te verdelen over een publiek en een privaat deel. Jan Bult, president van brancheorganisatie van commerciële plasmaproducenten PPTA, zegt tegen de krant dat Nederland "er niet aan ontkomt" om de activiteiten van Sanquin te moeten opsplitsen.

Bij Sanquin werken bijna 2.900 mensen. Ruim de helft van de omzet, vorig jaar 393 miljoen euro, werd behaald in Nederland.