Werkgevers buiten volgens de FNV op grote schaal personeel uit. Uit onderzoek binnen de pluimvee- en steigerbouwsector blijkt dat via schijnconstructies en het ontduiken van cao's gesjoemeld wordt met salarissen.

Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De vakbond deed de afgelopen maanden onderzoek naar de pluimvee- en steigerbouwsector en zag dat via schijnconstructies en het ontduiken van cao's gesjoemeld wordt met salarissen.

De resultaten van die onderzoeken werden al eerder bekendgemaakt, maar Heerts denkt dat er in veel meer branches gefraudeerd wordt.

''Er is een miljardenroof gaande. Grote ondernemingen als Albert Heijn, Shell en AkzoNobel maken zich schuldig aan deze praktijken."

Uitzendkrachten

De FNV-voorzitter zegt dat er vooral problemen zijn bij uitzendkrachten. Die krijgen vaak minder betaald dan waar ze recht op hebben.

In de steigerbouw komt dit vaak voor bij buitenlandse werknemers. Het gaat volgens de vakbond dan al gauw om enkele euro's per uur.

Schijnconstructies maken de arbeidsmarkt kapot, stelt de vakbondsman. ''Ze hebben grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van mensen en voor de kwaliteit van het werk'', aldus Heerts. 

Dieptepunt

''Het dieptepunt was eerder deze maand de verloting van werknemers uit Slowakije door uitzendbureau Lugera. De banden tussen de werkgever en werknemer worden steeds meer doorgeknipt. We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.''

Volgens de FNV is van groot belang dat er snel uitvoering wordt gegeven aan de afspraken uit het Sociaal Akkoord om schijnconstructies tegen te gaan. ''De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn, bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers.''

Heerts doet ook een beroep op werkgeversorganisatie VNO-NCW. ''We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. Hier ligt een taak voor de voorzitter van VNO-NCW. Die moet deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer.’’