Standard & Poor's (S&P) handhaaft de kredietbeoordeling voor Nederland. Het vooruitzicht blijft daarbij stabiel. Dat maakte de firma vrijdag bekend.

Nederland heeft de beoordeling AA+ bij S&P. De kredietbeoordelaar denkt dat, ondanks de uitdagingen tot groei van de economie, de regering ''haar begrotingspositie zal blijven verstevigen''.

Het stabiele vooruitzicht toont aan dat de kans op een verandering van de kredietstatus, zowel naar boven of naar beneden, de komende twee jaar kleiner is dan een op drie.

De organisatie sprak vrijdag onder meer van een welvarende en concurrerende economie. Dit jaar zal die waarschijnlijk met 0,8 procent groeien, en sterker in 2015 en verder. Dat is wel een iets kleinere groei dan eerder door S&P werd voorzien, vooral vanwege de zwakkere prognoses voor Duitsland. De grootste economie van Europa is de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Desondanks rekent S&P er op dat de binnenlandse vraag zal groeien, door een toename van het besteedbaar inkomen. Een stabiliserende huizenmarkt zal daarbij het consumentenvertrouwen ondersteunen.

Wel blijft de schuldenlast van huishoudens op een hoog niveau. In de periode 2015-2017 zal de groeiende binnenlandse vraag een duwtje in de rug krijgen van de verbetering op de arbeidsmarkt.

Zwitserland

S&P ontnam Nederland eind november vorig jaar de hoogste status AAA. De organisatie handhaafde die topbeoordeling vrijdag voor Zwitserland.

De AAA-beoordeling kreeg daarbij een stabiele verwachting mee; S&P is van mening dat Zwitserland veerkrachtig genoeg is om de meeste potentiële economische schokken op te vangen.