De Nederlandsche Bank (DNB) heeft goud verscheept van de Verenigde Staten naar Nederland. De centrale bank wil de goudvoorraad evenwichtiger verspreiden over verschillende locaties.

Daarom is het locatiebeleid voor de Nederlandse goudvoorraad aangepast, maakt DNB vrijdag bekend.

In Nederland bevond zich slechts 11 procent van de goudvoorraad. Meer dan de helft was opgeslagen in de VS (51 procent) en de rest in Canada (20 procent) en het Verenigd Koninkrijk (18 procent).

De nieuwe locatieverdeling is: 31 procent in Amsterdam, 31 procent in New York, en de percentages voor Ottawa en Londen blijven met respectievelijk 20 en 18 procent onveranderd.

Met deze aanpassing voegt DNB zich naar eigen zeggen bij andere centrale banken die een groter deel van hun goudvoorraad opslaan in eigen land.

Vertrouwenseffect

''Behalve een evenwichtiger verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties kan dit ook bijdragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek'', zegt de centrale bank.

De verdeling van het goud over verschillende locaties is vaker veranderd. In de periode na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig voegde DNB bijvoorbeeld veel goud toe aan haar reserves, vooral in New York. Sindsdien hebben zich meer mutaties voorgedaan.

De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn goudverkopen in de afgelopen decennia en het sluiten van de kluizen van de Reserve Bank of Australia, waardoor DNB in 2000 goud verscheepte van Australië naar het Verenigd Koninkrijk.

Goudreserves

DNB heeft in totaal voor 612 ton aan goud in de kluizen liggen. Volgens de huidige goudprijs vertegenwoordigt dat een waarde van ruim 19 miljard euro.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet vrijdag weten dat de herziening van de goudlocaties ''een zaak van De Nederlandsche Bank is''. Hij zei ''er kennis van te nemen''.

'Terughalen Nederlandse goudvoorraad is gevoelskwestie'