HOOFDDORP - KPNQwest, het samenwerkingsverband tussen KPN en het Amerikaanse Qwest, denkt dat de omzet en operationele winst over 2002 lager uitkomen dan verwacht. Bovendien dreigt het bedrijf de aflossing van obligaties te staken als de balans niet wordt opgeschoond. Dat heeft het concern woensdagavond na het sluiten van Wall Street bekendgemaakt.

KPNQwest heeft net als Versatel en UPC een zeer grote schuldenlast. Het geld is gebruikt om kabelnetten te bouwen. Door de hoge schulden is de rentelast ook hoog. Nu wil KPNQwest de balans opschonen.

Dat kan volgens de onderneming ertoe leiden dat obligatieleningen niet meer worden afgelost. Maar eerst wil het bedrijf andere mogelijkheden bestuderen. Daarbij denkt KPNQwest aan het verkopen van niet-strategische onderdelen en het ophalen van meer eigen vermogen.

De omzet komt niet uit op een bedrag van 1,3 miljard euro, maar ergens tussen de 1 en 1,050 miljard euro. Dat heeft te maken met de marktomstandigheden, aldus het bedrijf. De groothandelsmarkt is volgens een woordvoerder van het bedrijf zeer slecht.

Overigens denkt KPNQwest dat het operationele verlies (winst zonder afschrijvingen en rente) uitkomt op 140 miljoen euro in plaats van de 175 miljoen die in februari werd verwacht.