Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) bevestigt dat er op het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012, een scenario klaar lag om de gulden weer in te voeren als betaalmiddel.

Dat laat een woordvoerder van Dijsselbloem desgevraagd aan NU.nl weten.

"Nederland was ook op het slechtste scenario voorbereid", aldus Dijsselbloem. Tegelijk stelt hij dat die fase nu voorbij is en zich wil richten op meer groei in Europa.

"Desalniettemin is er ook gekeken naar wat als dat nou niet lukt? En heeft men zich daar op voorbereid. Dus daar hoeven we ook niet geheimzinnig over te doen", zei de bewindsman later in een gesprek met RTLZ.

Scenario

Dinsdagochtend onthulde televisieprogramma Argos Medialogica dat er bij Financiën een scenario klaar lag voor als de euro zou vallen.

In de aflevering, die vanavond om 23.00 uur wordt uitgezonden, laat het ministerie in het midden of er daadwerkelijk zo'n draaiboek op de plank lag. "Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro", aldus een woordvoerder.

Dijsselbloem zat in die periode in de Tweede Kamer voor de PvdA en trad in november 2012 toe tot de regering van premier Mark Rutte. Dijsselbloem volgde Jan Kees de Jager op, hij was wel minister van Financiën in de periode dat de euro flink onder druk stond.     

Griekenland

Eind 2009 begon de eurocrisis toen bekend werd dat de Griekse overheidsschuld veel hoger was dan de regering aanvankelijk had gezegd.

Het Zuid-Europese land kreeg in de jaren daarop in twee stappen (in 2010 en 2012) noodsteun van ongeveer 240 miljard euro in ruil voor forse bezuinigingen en hervormingen. Griekenland wordt nog steeds niet als financieel gezond gezien.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactieve tijdlijn van de crisis: