De Nederlandse regering had tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 een scenario klaarliggen om de gulden weer in te voeren als Nederlands betaalmiddel.

Dat meldt het televisieprogramma Argos Medialogica dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Er waren meerdere scenario's op het ministerie van Financiën. 'Florijn', vernoemd naar de vroegere Nederlandse betaalmunt, lag klaar voor het uiterste geval dat de euro zou vallen.

Het televisieprogramma baseert zijn bevindingen op bronnen dichtbij Financiën die anoniem hun verhaal doen. Het ministerie bevestigt noch ontkent het bestaan van zo'n draaiboek.

"Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro", laat een woordvoerder van het ministerie aan Argos Medialogica weten.

Minister Dijsselbloem (Financiën) bevestigt dinsdag bij monde van zijn woordvoerder aan NU.nl het bestaan van het noodscenario.

De Jager

Jan Kees de Jager, de minister van Financiën in de periode dat de gezamenlijke munt onder druk stond, zegt in de uitzending dat er wel over scenario's werd gesproken, maar laat in het midden of er op zijn oud-ministerie plannen bestonden om terug te keren naar de gulden.

De Jager, minister tussen 2010 en 2012, vertelt dat er op dat gebied nauw werd samengewerkt met de Duitsers. "Het feit dat er in Europa meerdere scenario's werden besproken vonden sommige landen al heel eng. Die deden dat helemaal niet, opvallend genoeg. Wij waren een van de weinige landen samen met Duitsland."

Volgens de oud-bewindsman was er zelfs een team dat scenario's besprak: Duitsland-Nederland.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) dacht serieus na over de terugkeer van de oude betaalmunt. In maart zei president Klaas Knot dat er in 2012 momenten zijn geweest "waarop wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen", aldus Knot.

Eurocrisis

Eind 2009 begon de eurocrisis toen bekend werd dat de Griekse overheidsschuld veel hoger was dan de regering aanvankelijk had gezegd.

Het Zuid-Europese land kreeg in de jaren daarop in twee stappen (in 2010 en 2012) noodsteun van ongeveer 240 miljard euro in ruil voor forse bezuinigingen en hervormingen. Griekenland wordt nog steeds niet als financieel gezond gezien.

De onzekerheid en slechte cijfers sleurden andere, vooral Zuid-Europese, landen mee in de malaise. Er werd in die tijd door zowel politici als economen gespeculeerd over het einde van de euro.

Argos Medialogica wordt dinsdagavond om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactieve tijdlijn van de crisis: