De economie van Japan is in het derde kwartaal onverwachts gedaald met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Omdat de economie voor het tweede kwartaal op rij krimpt, is 's werelds derde economie weer in een recessie beland.

Dat blijkt uit cijfers die de regering maandag bekendmaakte.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan daalde op jaarbasis met 1,6 procent tussen juli en september, terwijl een groei van 2,1 procent was voorspeld.

De Japanse regering verhoogde in april de btw van 5 naar 8 procent, waardoor de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen fors afnamen. Die maatregel lijkt nu nog steeds effect te hebben op de economie.

De Japanse premier Shinzo Abe wil de btw eigenlijk verder verhogen naar 10 procent in oktober volgend jaar. Maar economen denken dat die maatregel wordt uitgesteld door de tegenvallende cijfers over het derde kwartaal, volgens ingewijden zelfs tot 2017.

Abenomics

De Japanse premier Shinzo Abe beloofde bij zijn aantreden in 2012 om de groeikracht van de economie te herstellen na twintig jaar van stagnatie.

Hij oogde in eerste instantie succes met hervormingen en forse overheidsinvesteringen. Wereldwijd werd zijn economische succes aangeduid met 'Abenomics'.

Maar het land worstelt om de economische groei weer terug te krijgen, terwijl de bevolking inkrimpt en ouder wordt. Afgezien van de auto-industrie, heeft Japan veel van zijn wereldwijde voorsprong in innovatie moeten inleveren omdat de productie is verplaatst naar lagelonenlanden.   

Compleet vernield 

''De belastingverhoging van april heeft de Japanse economie compleet vernield. Geen enkel deel van de economie ziet er op dit moment bemoedigend uit'', aldus een econoom van onderzoeksbureau Dai-ichi Life Research.

Japanse beleggers schrokken van de economische krimpcijfers. De Japanse Nikkei-index sloot 3 procent in de min en eindigde op 16.973,80 punten.

Ook in Nederland trokken beleggers zich de tegenvallende Japanse groeicijfers aan. De AEX-index in Amsterdam opende 0,8 procent lager bij de start van de handelsdag.

Eurozone

Deze cijfers zijn is alleen slecht nieuws voor Japan, maar ook voor de traaggroeiende economieën van de eurozone en China.

Volgens persbureau AP kan de terugval Japanse bedrijven er van weerhouden te investeren in het buitenland en zo de Aziatische economie naar beneden trekken. 

Video: Japanse economie weer in recessie

Japanse recessie weegt op Damrak