Griekenland is officieel uit de recessie die de economie al zes jaar teisterde. De laatste drie kwartalen is de Griekse economie gegroeid.

Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag. 

De Griekse economie blijkt sinds begin dit jaar al te groeien. Voor het eerste kwartaal wordt een groeicijfer van 0,8 procent gerapporteerd. 

In het tweede en derde kwartaal groeide de Griekse economie respectievelijk met 0,3 en 0,7 procent. Op jaarbasis groeide de Griekse economie met 1,7 procent in het derde kwartaal.

De economische neergang in Griekenland werd versterkt door harde bezuinigingen en hervormingen. Die moest het land doorvoeren als voorwaarde voor Europese noodkredieten, die nodig waren omdat het land zelf niet meer in staat was in zijn eigen financieringsbehoefte te voorzien.

Eigen benen

Dat de economie herstelt, wil nog niet zeggen dat Griekenland uit het moeras is. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwde eerder deze week dat het land er nog niet heel sterk voor staat. De Grieken wil vanaf volgend jaar weer volledig op eigen benen staan, maar het is volgens Dijsselbloem nog de vraag of dat lukt.

De werkloosheid is nog altijd torenhoog. Meer dan een kwart van de Griekse beroepsbevolking zit zonder werk. Daarnaast kampt het land met deflatie. Dat betekent dat niet alleen geld meer waard wordt, maar ook schulden. Dat kan een rem zetten op het economisch herstel.

Video: Griekenland uit recessie