Shell heeft jarenlang niet de waarheid verteld over een dubbele olielek in 2008 in Nigeria. Het Brits-Nederlandse olieconcern zou de omvang en oorzaak bewust verkeerd hebben voorgesteld om zo hoge claims van de bevolking te kunnen ontlopen.

Dat meldt Amnesty International donderdag.

De organisatie baseert zich op documenten die bovenwater zijn gekomen tijdens een rechtszaak tussen een dochteronderneming van Shell en een groep Nigerianen die in het Bodo-district wonen, een gebied in de Nigerdelta.

Shell hield altijd vol dat de olielekkages voornamelijk het gevolg zijn van sabotage door de lokale bevolking, maar volgens Amnesty International is dit vooral te wijten aan jarenlang gebrekkig onderhoud aan de pijpleidingen. Shell was daarvan op de hoogte, claimt de organisatie nu.

Ook zou Shell het aantal gelekte olievaten te laag hebben ingeschat. Uit een onderzoek dat onder andere door Shell zelf is gedaan naar de eerste olieramp in het Bodo-district, blijkt dat er ruim 1.600 vaten ruwe olie zijn gelekt.

Amnesty International spreekt van 100.000 vaten olie. Op die studie heeft Shell nooit gereageerd, het bedrijf wil nu een nieuw onderzoek. 

Een mogelijk gevolg is dat honderdduizenden andere bewoners van de Nigerdelta onterecht geen of een te lage schadevergoeding hebben gekregen omdat die eveneens waren gebaseerd op verkeerde schattingen.

Nalatig

Amnesty International is ervan overtuigd dat Shell op de hoogte was van de verkeerde gegevens over de olielekkages. "Als zij dat niet waren, zijn zij vreselijk nalatig geweest. Wij hebben herhaaldelijk bewijsmateriaal aangevoerd waaruit blijkt dat zij de olielekkages hebben onderschat", zegt Audrey Gaughran, directeur internationale zaken bij Amnesty International.

De rechtszaak, die wordt uitgevochten in een Britse rechtbank, is aangespannen door een groep van 15.000 Nigerianen die getroffen zijn door de twee lekkages in 2008. Volgens een woordvoerder van Amnesty is deze nieuwe wending een grote stap, maar het einde van het getouwtrek is nog niet in zicht. De rechtszaak kan nog jaren duren.

Reactie

"We hebben vanaf het begin verantwoordelijkheid genomen voor het spijtige olielek in het Bodo-district", reageert een woordvoorder van Shell in Nigeria."We willen de mensen die ernstig zijn getroffenen compenseren en de vervuilde gebieden schoonmaken."

Volgens het bedrijf zou uit het onderzoek naar de lekkage destijds zijn gebleken dat er ruim vierduizend vaten ruwe olie zijn gelekt. "Nu deze resultaten opnieuw zijn bekeken, is het aannemelijk dat er meer olie is gelekt dan uit het onderzoek naar voren kwam."