16,6 procent van alle online aankopen in Nederland wordt op een mobiel apparaat (smartphone of tablet) gedaan. Vorig jaar lag dat percentage nog iets boven de 12 procent.

Dat meldt Adobe in een jaarlijkse analyse (pdf). Ondanks een groei van 35,7 procent loopt Nederland achter op andere Europese landen op het gebied van mobiel online shoppen. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijna een kwart (24 procent) van de online aankopen gedaan op een mobiel apparaat.

Op plaats twee en drie staan respectievelijk Noorwegen (21 procent) en Zweden (19,5 procent). In de VS wordt 18,5 procent van de online aankopen gedaan met een mobiel apparaat.

Feestdagen

Abobe voorspelt verder dat 16,7 van de Nederlandse online aankopen zal plaatsvinden rondom de feestdagen. De maanden november en december zijn samen goed voor 24 procent.

De echte start van de feestdagen begint op 25 november, met een verwachte toename met 75 procent in online verkopen. Het bedrijf verwacht dat er op de drukste dag, 10 december, gemiddeld 6,40 euro per persoon wordt uitgegeven. In totaal wordt er naar verwachting op die dag 93,7 miljoen euro uitgegeven door Nederlanders.

Daarmee besteedt de gemiddelde Nederlander iets minder tijdens de piek in online aankopen dan de gemiddelde Europeaan, die gemiddeld 7,12 euro besteedt op de drukste dag. De Zweden geven het meeste uit met gemiddeld 10,35 euro. De Belgen besteden het minst, met 3,99 euro.