De Britse minister van Financiën George Osborne verdedigt zijn claim dat de Britse overheid de naheffing vanuit Brussel heeft gehalveerd.

Dit vertelde hij tegenover de BBC.

Afgelopen vrijdag beweerde Osborne dat de naheffing die het Verenigd Koninkrijk moet betalen aan de Europese Unie was gehalveerd van 1,7 miljard pond (2,1 miljard euro) naar 850 miljoen pond (1,05 miljard euro).

Veel critici zeggen dat het bedrag helemaal niet gehalveerd is, maar is verrekend met een korting die de Britse overheid sowieso zou krijgen in 2016.

Ook Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën, benadrukte dat er helemaal geen halvering is van de Britse naheffing.

Zekerheid

De discussie draait er nu om of al duidelijk was dat de Britse regering de korting zou krijgen. Volgens Osborne was er helemaal geen zekerheid dat er een korting zou zijn. 

"Het was niet duidelijk", zegt hij over de korting. "Ik hoorde het definitieve bedrag donderdagavond pas." Volgens Osborne is door de vorige Europese Commissie helemaal niet duidelijk gemaakt dat de Britse overheid nog een korting zou krijgen. 

Hij benadrukt nogmaals dat de naheffing voor het Verenigd Koninkrijk dus wel degelijk is gehalveerd. 

Gespreid betalen 

Vrijdag werden ministers van EU-lidstaten het eens dat een forse naheffing voor onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland gespreid betaald mag worden tot 1 september 2015. De lidstaten zouden geen rente hoeven te betalen. 

Nederland moet 642 miljoen euro betalen aan Brussel, maar het kabinet wil pas betalen wanneer openbaar is hoe het bedrag tot stand is gekomen. Tot nog toe heeft Brussel geen inzage in de documenten gegeven.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing