Groot-Brittannië verrekent de Europese naheffing van ruim 2 miljard euro met een korting die de Britten al sinds de jaren tachtig ontvangen.

Dat laat een woordvoerder van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag weten.

Groot-Brittannië is een van de zogenoemde nettobetalers in Europa omdat zij ieder jaar meer geld aan de Europese Unie (EU) betalen dan dat zij ontvangen.

Sommige landen worden hier gedeeltelijk voor gecompenseerd door middel van een korting. Voor Groot-Brittannië is deze korting, ooit afgedwongen door oud-premier Margaret Thatcher, afhankelijk van de grootte van de economie, waarop de afdracht is gebaseerd. 

Eerder op de middag ontstond er enige verwarring toen de Britse minister van Financiën, George Osborne, Twitterde dat zijn regering maar de helft van de heffing hoeft te betalen.

Video: Britten verrekenen EU-heffing
Video: Britten verrekenen EU-heffing

Geen korting

Osborne presenteert dit als een korting, maar dat is het feitelijk niet. In totaal zal Groot-Brittannië 850 miljoen pond (1,08 miljard euro) betalen, de helft van een totale naheffing van 2,1 miljard euro.

De oorspronkelijke betalingstermijn is verschoven van 1 december dit jaar, naar 1 september in 2015. Osborne liet verder weten dat "'EU-regels worden veranderd zodat dit nooit meer gebeurt''.

Nederland

Ook Nederland krijgt als nettobetaler jaarlijks een korting van 1 miljard euro van Brussel. In tegenstelling tot de Britten staat dit bedrag van te voren wel vast. 

Volgens de woordvoerder van Dijsselbloem wordt de de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland moet betalen niet verrekend met deze korting. De naheffing mag in termijnen worden betaald zonder rente. De betalingstermijn is daarbij opgeschoven van 1 december dit jaar naar 1 september in 2015.

Het kabinet wil pas tot betaling overgaan zodra de berekening van het bedrag openbaar is gemaakt, maar Brussel heeft vooralsnog geen inzage in de documenten gegeven.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing