Nederland mag de Europese naheffing van 642 miljoen euro in termijnen gaan betalen. Dat is vrijdag afgesproken in Brussel.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakt dat via een verklaring bekend. Hij voerde in Brussel overleg met de Europese Commissie en zijn collega-ministers van Financiën.

De naheffing aan de afdracht op de Europese Unie is gebaseerd op een forse herberekening van de grootte van de Nederlandse economie.

Nederland en Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van meer dan 2 miljard euro, waren verbaasd over de hoogte van het bedrag en waren ook zeer ontevreden met de eis de naheffing voor 1 december te betalen.

Nu is afgesproken dat de naheffing voor 1 september 2015 moet zijn overgemaakt. De landen mogen zelf bepalen in welke termijnen ze het geld overmaken.

De naheffing van de Britten is volgens hun minister van Financiën George Osborne gehalveerd tot 850 miljoen pond (1,08 miljard euro). Feitelijk wordt dit bedrag verrekend met een korting die de Britten al sinds de jaren tachtig ontvangen als nettobetaler.

Rente

Volgens een woordvoerder van Dijsselbloem hoeft Nederland als het gebruik maakt van de mogelijkheid om gespreid te betalen geen rente te betalen.

"Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak", verklaart Dijsselbloem. "We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen."

De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ook een evaluatie toegezegd ''om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen''. De commissie noemt in een verklaring de gang van zaken rond de naheffing "zeer ongelukkig". 

Vermoeden

Volgens het CDA-Kamerlid Eddy van Hijum blijft het vermoeden bestaan dat de berekeningen om tot de huidige verdeelsleutel te komen niet kloppen. "Minister Dijsselbloem kan nog steeds niet uitleggen waar die 642 miljoen euro vandaan komt." 

Op initiatief van het CDA, SP, D66 en de PVV komt er volgende week een hoorzitting in de Tweede Kamer met onder meer het Europees statistisch bureau Eurostat, het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek en externe deskundigen. 

Van Hijum benadrukte nogmaals dat er geen cent naar Brussel overgemaakt mag worden zolang onduidelijk is hoe het bedrag tot stand is gekomen. 

Volgens Henk Nijboer (PvdA) illustreert dit voorbeeld dat de Europese begrotingssystematiek "op de schop moet en fundamenteel moet worden verbeterd." Volgens het Kamerlid ondermijnt deze werkwijze het vertrouwen in de Europese Unie. 

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing