Zo'n drieduizend werknemers van de Duitse warenhuisketen Karstadt moeten op zoek naar ander werk.

Het personeel en de ondernemingsraad zijn deze week geïnformeerd over een harde sanering die de nieuwe Oostenrijkse eigenaar wil doorvoeren, zo meldde de krant Handelsblatt vrijdag.

In totaal verdwijnen 1950 voltijdbanen bij Karstadt, maar het aantal ontslagen ligt fors hoger doordat veel mensen bij het bedrijf in deeltijd werken.

Daarnaast wil het bedrijf snoeien in onder meer vakantiegeld en feestdagenvergoedingen. De werkweek van degenen die hun baan behouden, gaat van 37,5 naar 40 uur.

De ondernemingsraad heeft geen goed woord over voor de handelwijze van het management. ''Dit is geen saneringsprogramma, maar een kaalslag en een frontale aanval op alle werknemers van Karstadt'', schrijft de or in een verklaring. Bij de winkelketen werken meer dan 16.500 mensen.

Hard ingrijpen

De Oostenrijkse vastgoedinvesteerder René Benko nam het verlieslatende Karstadt in augustus over voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Vorige maand wist dagblad Bild ook al te melden dat de nieuwe eigenaar op het punt stond hard in te grijpen om het bedrijf uit de rode cijfers te tillen.