Griekenland krijgt na het huidige Europese hulpprogramma hoogst waarschijnlijk een kredietlijn. 

Hier is binnen de eurozone ''brede steun'' voor, zei Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem donderdag na afloop van overleg in Brussel.

Een kredietlijn is een soort doorlopend krediet dat tot een maximumbedrag kan worden opgenomen.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren 240 miljard euro aan leningen en moest in ruil daarvoor hervormen en bezuinigen. Dat steunprogramma loopt aan einde 2014 af, maar het lukt de Grieken waarschijnlijk nog niet helemaal om financieel op eigen benen te staan.

Aanvullende hulp lijkt dan ook noodzakelijk en de eurozone heeft al gezegd bereid te zijn die hulp te bieden.

Nu worden details uitgewerkt van een dergelijke kredietlijn. Er zullen voorwaarden aan zijn verbonden die opgevolgd en gecontroleerd zullen worden, verzekerde Dijsselbloem.

ESM

Tijdens een vergadering in december moet dan de knoop worden doorgehakt over de kredietlijn en de daaraan gekoppelde voorwaarden. De kredietlijn zal door het Europees noodfonds ESM uitgeschreven worden.

Dijsselbloem onderstreepte dat het huidige programma wel naar behoren moet zijn afgerond. Er ligt nog 1,8 miljard euro op de plank voor Griekenland, maar Athene heeft nog niet aan alle daaraan verbonden voorwaarden voldaan. ''Er is veel vooruitgang geboekt, maar er moet nog meer worden gedaan'', zei Dijsselbloem.

De trojka, het team experts van de geldschieters, zal volgende week terugkeren naar Griekenland, zei Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken).