De gemeente Amsterdam heeft dit jaar in de binnenstad al 66 illegale hotels gesloten. 

Volgens Stadsdeel Centrum is voor 132.000 euro aan boetes opgelegd. De hotelappartementen met in totaal 260 bedden moesten dicht op last van de brandweer.

''We zien een mix. Het gaat om illegale hotels maar ook om appartementen die via internet worden verhuurd, bijvoorbeeld via airbnb'', aldus een woordvoerder.

''Ook zien we dat appartementen het hele jaar door bewoners worden verhuurd, terwijl dat maar voor maximaal twee maanden of via short stay is toegestaan door de gemeente.'' De accommodaties zijn dan dus deels legaal, deels illegaal.

Heel Chic

Volgens de woordvoerder zijn de accommodaties soms heel chic en niet van een echt hotel te onderscheiden maar gaat het in veel andere gevallen om kleine kamers vol met stapelbedden. ''Maar evengoed werd in beide gevallen de brandveiligheid natuurlijk nooit gecontroleerd.''

De cijfers van de gemeente gaan over de eerste acht maanden van dit jaar. Sinds Amsterdam twee jaar geleden begon met intensieve controles van illegale hotels is voor ruim 1 miljoen euro aan boetes opgelegd en moesten meer dan tweehonderd hotelappartementen de deuren sluiten.