De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, in november onveranderd op 0,05 procent.

Dat maakt de ECB donderdag bekend na de maandelijkse vergadering in Frankfurt.

De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de centrale bank blijft staan op 0,3 procent. De besluiten voldeden aan de verwachtingen van economen.

De rentestanden worden door de ECB al maanden op een laag niveau gehouden. Iedere verdere verlaging zorgt voor een nieuw laagterecord sinds de invoering van de euro. De besluiten voldeden aan de verwachtingen van economen. ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting.

Obligaties

De centrale bank koopt sinds begin deze maand door onderpand gedekte obligaties op bij banken, in een poging de kredietverlening in de eurozone aan te jagen en de zeer lage inflatie te stimuleren. Dat programma wordt binnenkort uitgebreid met herverpakte leningen, zogeheten 'asset backed securities'.

De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent. De geldontwaarding ligt echter al geruime tijd ver onder dat niveau. Die zeer lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de economische groei.