Nederlandse bedrijven die handelen in hout dat illegaal is gekapt in Braziliaanse regenwouden, worden niet aangepakt door de Nederlandse overheid. 

Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace donderdag.

De afgelopen twee weken kwamen in de haven van Rotterdam twee schepen aan met hout van een Braziliaanse zagerij die illegaal hout verwerkt. Een derde schip arriveert donderdag.

Sinds vorig jaar is een Europese houtverordening van kracht. Die houdt onder meer in dat handelaren maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze in illegaal gekapt hout handelen. Ze moeten kunnen aantonen dat hun producten van legale herkomst zijn.

Campagneleider bossen Daniëlle van Oijen heeft donderdag overlegd met de NVWA om te wijzen op het schip dat donderdag aankomt. "Afgesproken is dat de douane een inspectie gaat doen, maar ik ben er niet gerust op. De douane kan alleen de papieren controleren en op papier zal alles in orde zijn. Maar in de praktijk niet."

Zenders

Het hout in het schip komt van de Brazilliaanse houtzagerij Rainbow Trading. De milieuorganisatie bevestigde eerder dit jaar gps-zenders aan vrachtwagens van het bedrijf en daaruit zou blijken dat het bedrijf hout haalt uit gebieden waar niet mag worden gekapt. "Als je alleen naar de papieren kijkt, lijkt er echter niks aan de hand te zijn."

Het hout dat donderdag aankomt, wordt doorgevoerd naar twee Belgische bedrijven. "Na de controle op het papierwerk moeten de Belgische autoriteiten dus nagaan of dit in de haak is, dat is zo afgesproken in de regelgeving", zegt Van Oijen.

"We hebben al eens meegemaakt dat een volgens ons verdachte partij uiteindelijk toch gewoon op de markt kwam dus we hebben er weinig vertrouwen in dat dit goed afloopt."

Actief

"Bedrijven moeten uit zichzelf actief onderzoeken of het hout van legale herkomst is en niet blindvaren op een papiertje van de verkoper. De autoriteiten in Europa moeten hier ook meer op zitten."

Greenpeace stelt sinds vorig jaar al diverse verdachte en illegale praktijken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en andere Europese toezichthouders te hebben gemeld. Hierbij werden ook namen van verdachte bedrijven gegeven.

"Maar sinds de regeling van kracht werd is alleen een lading illegaal gekapt hout uit Congo onderschept in Duitsland, na een tip van ons."