AMSTERDAM - De belangrijkste effectenbeurzen in Europa slaagden er woensdagmorgen in om de lagere openingen om te buigen in bescheiden plusjes. De uitzondering was de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index stond tegen het middaguur 2 punten lager (0,38 procent) op 524,11 punten.


Bekijk video

De Europese handel stond vanaf de opening in het teken van de lagere indices waarmee dinsdagavond Wall Street sloot. Aanleiding om een andere koers te kiezen, bijvoorbeeld in de vorm van positief bedrijfsnieuws, was er in het Europese nauwelijks.

Toch vonden de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt in de loop van de woensdagochtend de weg naar boven, al waren de koerswinsten niet om over naar huis te schrijven. Een handelaar op het Damrak kon niet verklaren waarom Amsterdam hierbij achterbleef.

Van de 25 hoofdfondsen in de AEX zaten er acht in de plus. De grootste stijger was automatiseerder CMG, met een winst van 1,6 procent. Grootste verliezer was mediaconcern VNU, dat 3 procent lager noteerde. Een duidelijke lijn viel volgens een handelaar niet te ontdekken.

In zijn algemeenheid waren de winnaars fondsen die in voorgaande dagen behoorlijke veren hadden gelaten, terwijl de verliezers juist winsten hadden geboekt.

TPG

Opmerkelijk was het koersverlies (min 2,3 procent) van TPG. Het postconcern presenteerde voorbeurs kwartaalcijfers die conform de verwachtingen waren. Het bedrijf handhaafde ook de verwachting dat de winst over 2002 5 tot 10 procent hoger uitkomt.

Maar waar het bij TPG aan ontbreekt, is volgens een handelaar een heldere uitspraak dat de zaken echt beter gaan. Hij wees in dit verband ook op Hagemeyer, dat vaag bleef over de winstverwachting en woensdag opnieuw lager (min 0,8 procent) noteerde na dinsdag al procent te hebben verloren.

Ballast Nedam

Ballast Nedam noteerde op de lokale markt 1,3 procent lager. Het concern wil een bod uitbrengen op de aandelen van HBG in de gezamenlijke baggeronderneming.

In de rest van Europa werden de kwartaalcijfers van het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB gewaardeerd. Het aandeel steeg 4,5 procent. Beleggers leken daarmee de schuldenlast van de onderneming even te zijn vergeten.

Euro

Op de valutamarkten ging de euro woensdag aan het eind van de ochtend voor 0,8895 dollar van de hand tegen 0,8900 bij het slot van dinsdag. Tegenover het pond sterling bleef de munteenheid staan op 0,6140 pond.