De Europese begrotingssystematiek waarin landen achteraf een naheffing krijgen of juist geld ontvangen, ondermijnt het vertrouwen in de Europese politiek.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tegen NU.nl.

"We moeten naar een systematiek waarin de begroting voor meerdere jaren vaststaat en waarvan de grens niet wordt overschreden. We moeten niet werken met naheffingen, dat ondermijnt het vertrouwen in de Europese politiek."

Hij roept minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op om voor een "deugdelijk begrotingsbeleid" te pleiten in Europa.

Nederland kreeg twee weken geleden een naheffing van Europa gepresenteerd die voor 1 december betaald moet worden. Met 642 miljoen euro is dat aanzienlijk hoger dan de bedragen die normaliter achteraf worden vereffend. Groot-Brittannië kreeg zelfs een rekening van meer dan 2 miljard euro.

"Dit is voor de gehele Europese Unie niet goed. Kijk naar de Britten, deze discussie ondermijnt het gehele EU-project", aldus Nijboer die afgelopen zomer ook al flinke kritiek uitte over de Europese boekhoung.

De PvdA'er heeft net als Dijsselbloem de "dringende wens" om erachter te komen hoe deze getallen tot stand zijn gekomen, maar Brussel heeft tot nu toe nog geen inzage gegeven in de statistische gegevens.

Onbegrijpelijk

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum laakt de "onthutsende communicatie" tussen Dijsselbloem en premier Mark Rutte over de naheffing uit Europa. "Op 17 oktober was bij het ministerie duidelijk dat er een naheffing zou komen en is Algemene Zaken op de hoogte gesteld. Toch is Mark Rutte dan toch pas een week later op de hoogte gesteld", zegt Van Hijum.

Dijsselbloem liet eerder al weten dat de minister-president niet op de hoogte was gesteld omdat het om voorlopige cijfers ging. Maar dat is volgens Van Hijum onlogisch. "Bij zo'n hoog bedrag moet je toch op de hoogte worden gesteld? Ook als het voorlopige cijfers zijn. Ik vind het onaannemelijk dat er geen ambtenaren zijn geweest die Rutte hebben ingelicht."

Indien dat toch de gang van zaken is geweest, en dat blijkt uit de beantwoording van Dijsselbloem op Kamervragen hierover,  vindt Van Hijum dat "onbegrijpelijk."

Niet verstandig

Elbert Dijkgraaf van de SGP pleit ervoor om de afdracht van te voren te baseren op de verwachte economische groei in plaats van achteraf. "Nu straffen we landen voor succes en belonen we landen die er een potje van maken. Dat is niet verstandig", zegt Dijkgraaf.

Zo kun je extra behaalde groei gewoon behouden en ben je af van de impact van verschillen in statistische preciesheid, aldus de SGP'er.

Alle partijen zijn het er wel over eens dat er pas betaald moet worden als precies duidelijk is hoe de bedragen tot stand zijn gekomen. "Ik wil de garantie van de minister dat we geen cent betalen voordat dat duidelijk is", aldus Van Hijum.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de EU-naheffing. 

Dit moet u weten over de Europese naheffing