Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt komende vrijdag van de nieuwe Europees Commissaris voor Begroting meer openheid te krijgen over de statistische gegevens in andere EU-landen, die geleid hebben tot hoge naheffingen voor Nederland en Groot-Brittannië. 

Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Hij zei eerder al dat hij de naheffing van 642 miljoen euro van Brussel niet wil betalen als hij geen inzage krijgt in alle relevante cijfers.

''Ik wil beter kunnen begrijpen waarom deze gekke uitschieters er zijn voor Nederland en voor de Britten.'' Sommige andere landen als Duitsland en Frankrijk krijgen een flink bedrag terug, terwijl er voor het grootste deel van de landen nauwelijks iets verandert.

Volgens Dijsselbloem is er bij andere ministers van Financiën begrip voor zijn standpunt. ''Ze zijn allemaal verbaasd, ook over de omvang. Niemand had dit zien aankomen.''

Hij wil vrijdag in het overleg met zijn Europese collega's ook praten over een gespreide betaling. De Britten hebben eerder gezegd dat ze hun naheffing van ruim 2 miljard euro niet voor 1 december gaan betalen.

Dit moet u weten over de Europese naheffing