De Nederlandse economie zal dit jaar iets minder sterk groeien dan eerder geraamd. Voor 2014 komt de economische groei naar verwachting uit op 0,9 procent. Eerder was een groeicijfer van 1,2 procent voorspeld.

''Na enkele beloftevolle tekenen in de tweede helft van 2013, wankelt het economisch herstel in Nederland in 2014 en de vooruitzichten zijn fragiel'', staat dinsdag te lezen in de jongste ramingen van de Europese Commissie over de economische ontwikkelingen in de EU-landen, de zogeheten herfstprognose.

Volgend jaar trekt de economie wel meer aan. Brussel voorspelt een groei van 1,4 procent mede dankzij een stijging van de uitgaven van huishoudens.

Wereldwijde ontwikkelingen zoals de crises in Irak en Oekraïne kunnen een gevaar vormen voor en overslaan op de zeer open economie van Nederland.

CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat voor dit jaar uit van een toename van 0,75 procent. Voor volgend jaar verwacht het CPB een groei van 1,25 procent.

In 2016 groeit het bbp met 1,7 procent. In het voorjaar had Brussel over dat jaar nog geen voorspelling afgegeven. Ook het CPB keek in september nog niet zover vooruit.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort van Nederland komt naar verwachting dit jaar uit op 2,5 procent en zal in 2015 en 2016 verder zakken (naar 2,1 en 1,8 procent). Daarmee voldoet Nederland aan de Europese norm van 3 procent.

Brussel is positiever over het begrotingstekort voor 2014 dan in mei. Toen raamde de rekenmeesters een tekort van 2,8 procent.

De Nederlandse staatsschuld zal dit en volgend jaar nog oplopen voordat het in 2016 gaat dalen, raamt Brussel.

Europa

Brussel is pessimistischer over de economische groei in de eurozone dit jaar. De rekenmeesters van de Europese Commissie verwachten dat de economie in de eurolanden met 0,8 procent zal groeien. Eerder dit jaar waren ze uitgegaan van een groei 1,2 procent.

De economie in de eurozone zal wel in 2015 iets verbeteren. Brussel verwacht een groei van 1,1 procent. Ook dit is een neerwaartse bijstelling van eerdere prognoses. In mei werd een groei van 1,4 procent voorspeld.

Ook de prognoses voor de hele EU stelde Brussel naar beneden bij. Dit jaar zal de economie in Europa naar verwachting met 1,3 procent groeien en volgend jaar iets aantrekken tot 1,5 procent. In mei voorspelde Brussel nog een groei van 1,6 procent voor dit jaar en van 2 procent voor 2015.

Vertrouwen

"In veel lidstaten is het economisch momentum lager dan in het voorjaar", aldus de commissie in een toelichting op de bijstelling. "Het vertrouwen is lager, door toegenomen geopolitieke spanningen en negatievere vooruitzichten voor de wereldeconomie."

Brussel voorziet trage groei voor volgend jaar omdat er nog steeds veel werkloosheid in de EU is en de hoge schulden in veel landen hoog zijn.

Inflatie

De inflatie in Europa blijft Brussel zorgen baren. De inflatie blijft laag onder meer door lage grondstofprijzen en komt dit jaar uit op 0,6 procent en in 2015 op 1 procent, voorspellen de rekenmeesters.

Met een voorspelde groei van 0,9 procent doet Nederland het iets beter dan het gemiddelde in de eurozone. Zes eurolanden, waaronder Italië en Frankrijk, doen het nog slechter dan Nederland.

Frankrijk ziet bovendien het begrotingstekort toenemen, en dat terwijl Frankrijk het tekort volgend jaar zou moeten hebben teruggebracht tot onder de norm van 3 procent. Later deze maand komt Brussel met een oordeel hierover.

De Italiaanse economie krimpt zelfs dit jaar, aldus de rekenmeesters.