De Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders die dinsdag wordt gepresenteerd, kent een nieuwe nummer één: Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, met een vermogen van 3,2 miljard euro.

Dat vertelde Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke vannacht in het Radio 1-programma Dit is de Nacht.

De rest van de top vijf bestaat uit bouwmiljardair Dik Wessels (met volgens Quote een vermogen van 2,4 miljard euro), mediamagnaat John de Mol (2,3 miljard euro), auto-importeur Wijnand Pon (1,8 miljard euro), en Els Blokker (1,7 miljard euro), de weduwe van Blokker-directeur Jaap Blokker.

Goldschmeding stond vorig jaar op nummer twee. Zijn vermogen groeide afgelopen twaalf maanden naar schatting met 6,7 procent.

Buitenland

De Randstad-oprichter neemt het stokje over van Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken. Reden voor de wijzigingen is niet dat De Carvalho aan rijkdom heeft moeten inleveren. De Carvalho, goed voor 7,3 miljard euro, woont al jaren in het Verenigd Koninkrijk en zij is daarom verplaatst naar een nieuwe lijst van rijkste Nederlanders in het buitenland.

''Het is eigenlijk niet helemaal zuiver om ook die Nederlanders die al jaren met hun vermogen elders zitten, mee te pakken'', verklaart Van den Broeke.

Het is niet voor het eerst dat een verandering van de spelregels zorgt voor een nieuwe 'rijkste Nederlander'. In 2012 werd de familie Brenninkmeijer - de jaren daarvoor steevast nummer één - uit de befaamde rangschikking van Quote verwijderd, toen het zakenblad besloot families voortaan op een aparte lijst weer te geven.